top of page

Wie?

Al vele jaren heeft freelancejournalist Mark van Wonderen een grote voorliefde voor aandoenlijke treurnis en onontkoombaar verval.

Waar andere mensen hun vakanties bij voorkeur doorbrengen op zonovergoten stranden of in pittoresk gelegen dorpjes, zoekt Mark zijn heil het liefst in een wegkwijnende industriestad of op een vakantiepark waar de vergane glorie van afdruipt.

En van al die ontroerende lelijkheid maakt hij graag foto's die hij geregeld via social media met de wereld deelt. Dat leverde hem bijnamen op als   'de chroniqueur van 's lands lullige lelijkheid' (GeenStijl) en 'de koning van de teloorgangsporno'.

Samen met - en naar idee van - grafisch ontwerper Yolanda Huntelaar maakte hij in 2018 het succesvolle (foto)boek 'Chin. Ind. Spec. Rest.: een verdwijnend Nederlands fenomeen', met daarin foto's van alle nog bestaande Chinees-Indische restaurants van heel Nederland.

 

Deze samenwerking heeft geresulteerd  in de oprichting van Uitgeverij Zoetzuur. En nu dus ook in de reisgids 'Treurtrips.'

Waarom?

Nederland is een prachtig land, maar wel een heel erg aangeharkt land. Voor elke vierkante meter zijn talloze bestemmingsplannen geschreven en zodra er ook maar iets op die vierkante meter dreigt te verloederen, komen gemeentes, projectontwikkelaars en omwonenden 

onmiddellijk in actie.

Daarom moeten we de plekken omarmen die zich niks van die Hollandse regelzucht lijken aan te trekken. Gebouwen die heerlijk onbekommerd staan weg te kwijnen, verloederde winkelcentra waarvoor nog geen grootscheepse renovatieplannen zijn opgesteld en badplaatsen die eens iets van grandeur moeten hebben uitgestraald, maar waar nu alleen de snackbar nog goede zaken doet.

 

Afijn, u heeft een beeld. Een beeld waarvan Mark van Wonderen er honderden heeft vastgelegd. Reisgidsen over de mooiste plekjes van Nederland zijn er genoeg. Het is nu de hoogste tijd voor een reisgids over de mooiste lelijke plekken van het land, waarbij het woord 'lelijk' zeker niet negatief bedoeld is.

Een wandeling door de binnenstad van Den Helder, een ontdekkingsreis langs de dorpen van Oost-Groningen en de verrassende mooie lelijkheid van Heerlen. En dit alles gelardeerd met routekaartjes en vele, prachtige foto's. Kortom, dit boek biedt alles wat een mens nodig heeft voor een ideale treurtrip.

bottom of page